nldaendees

AnimalinNeed

 • Start
 • Info Spaans ras
 • Podenco

 

Het ontstaan van de Podenco                    

De Podenco is een zeer oud ras, een echte “oerhond”. Hij stamt volgens de meest gangbare theorieën af van de Noord-Afrikaanse woestijn en steppe hond, die in het Oud Egypte (circa 2635-2135 v. Chr.) de Tesem werd genoemd. Uit oude afbeeldingen van meer dan 3.000 jaar geleden blijkt dat de Egyptenaren deze honden voor de jacht gebruikten. Er werden zelfs gemummificeerde honden gevonden. De voorloper van de podenco, die gehouden werd door de foto1Egyptische farao’s, lijkt al veel op de podenco die we nu kennen. Sommige Egyptenaren geloven zelfs dat de Tesem model heeft gestaan voor de god Anubis (dodengod), echter het merendeel is ervan overtuigd dat Anubis een jakhals is.

Men gaat ervan uit dat de toenmalige Pharaohond (afstammeling van de Tesem), die met name werd gehouden door handelaren rond het Middellands zeegebied, door de scheepvaart verder verspreid werd . Deze honden kwamen terecht op Malta, Sicilië, Mallorca, Ibiza, Spanje en Portugal.

De naam podenco betekent in het Spaan “loophond” of “jachthond”. Het tweede gedeelte van de naam verwijst naar de oorsprong van het ras (of type podenco).De podenco werd in elke plaats/land voor een ander type jacht gebruikt. Lange tijd zijn deze rassen raszuiver gefokt, doordat ze met name op eilanden gehouden werden en vermenging met een ander ras bijna niet mogelijk was. Op Ibiza ontstond de Podenco Ibicenco, op Malta de Pharaohond, op Sicilië de Cirneco dell’Etna, op de Canarische eilanden de Podenco Canario en in Portugal de Podenco Português.

Hoewel dit de meest gangbare theorie is over het ontstaan van de podenco, ligt er veel ook niet vast. Behalve dan dat het een erg oud ras is. Enkele varianten zijn ook niet door de FCI als ras erkend. De podenco Ibicenco echter wel. Dit ras werd in 1911 officieel erkend. 

De podenco is door de FCI ingedeeld in de rasgroep 5: Spitsen en Oertypen

Deze rasgroep bundelt een aantal rassen die als gemeenschappelijke kenmerk hebben dat ze (vrijwel allemaal) heel natuurlijk ogen en teruggaan op oude, soms al duizenden jaren bestaande, rassen en typen. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld de poolhonden en Noorse honden, maar dus ook de halfwindhonden uit het Middellands Zeegebied. Al deze rassen fascineren door hun oorspronkelijkheid en natuurlijkheid. De keerzijde hiervan is dat deze rassen karaktereigenschappen hebben, die dichtbij hetgeen staan waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. Voor de podenco is dit de jacht. De zintuigen (gehoor, zicht, reuk) zijn zeer fijn ontwikkeld: hij hoort, ziet en ruikt erg goed.

 •  De podenco van nu

De podenco is een ras dat wereldwijd nog steeds niet veel voorkomt, dan wel bekendheid heeft. Het ras is met name in Spanje en Portugal bekend en op de eilanden waar het ras ontstaan is.

Waar de podenco in het oude Egypte een ras was dat gehouden werd door farao’s en de adel, lijkt nu het omgekeerde waar. Zijn oorspronkelijke doel, de jacht, is behouden gebleven, maar zijn leven als metgezel van de rijken is nauwelijks aan de orde. Met name in Spanje en Portugal worden deze honden onder afschuwelijke omstanfoto2digheden gehouden. Ze worden uitsluitend gefokt voor de jacht op konijnen. Een meute honden jaagt op dit wild. Wanneer één hond de prooi ontdekt, laat deze een hoog blafgeluid horen en gaat de staart omhoog. De prooi wordt in de richting van de jager gedreven, die het vervolgens neer kan schieten. Deze methode van jagen moet een podenco bezitten zonder al teveel getraind te zijn. Dit gaat in Spanje nog wel eens mis. Omdat er alleen met de beste honden gefokt wordt, zijn er altijd honden “over” aan het einde van een jachtseizoen. De honden die onvoldoende gepresteerd hebben, worden vaak gedood of gedumpt. Als deze honden geluk hebben, dan worden ze gedumpt bij een asiel waar een nieuw baasje voor hen wordt gezocht, zoals wij met onze stichting beogen. Meestal worden ze echter gedumpt in een afgelegen gebied of het plaatselijke dodingstation, waar ze na 10 dagen afgemaakt worden.

De honden die wel bij een jager blijven, zijn vaak onvoldoende gehuisvest. Los van de omstandigheden waar ze in leven, worden ze vaak voorafgaand aan de jacht uitgehongerd, omdat dit de gedrevenheid van de hond tijdens de jacht zou bevorderen. Bovenstaande schetst een algemeen beeld over het leven van de podenco in Spanje. Er zijn echter mensen in Spanje die de podenco wel als huishond houden, dan wel zich als vrijwilliger inzetten voor het welzijn van deze dieren. Dit is echter nog steeds een kleine minderheid. 

Het houden van een podenco

De vraag die veel mensen hebben als ze lezen over de podenco is: Kan deze hond wel als huishond fungeren? Het antwoord is “ja” mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan en u ook weet aan welke eisen een podenco wel of niet kan voldoen.

Daarnaast is het gedrag van de podenco erg afhankelijk van het type en de raszuiverheid. De verschillende podenco typen komen nog aan de orde. Hier volgt eerst een algemeen beeld van de podenco.

De podenco is over het algemeen een erg nieuwsgierige hond. Ze vinden alles interessant. Waar u bent, is uw podenco ook. Ze kunnen zo geïnteresseerd zijn in alle dagelijkse dingen dat het lijkt of ze graag zelf willen leren hoe de vaatwasser uitgepakt wordt, de stofzuiger werkt of het gras gemaaid wordt. Zoekt u het woord trouw op in het woordenboek, dan kan er zomaar een afbeelding van een podenco bij staan.

Podenco’s zijn zeer intelligent en leren snel commando’s. U moet niet vreemd staan te kijken als ze zelfs u af en toe “te slim” af zijn. De wil om te luisteren is een heel ander verhaal. Veel podenco’s kiezen altijd de optie die hen het meest “logisch” lijkt. Loopt uw podenco in de tuin achter een hele interessante vlieg aan, maar roept u net op dat moment de hond naar binnen, dan kan het zijn dat uw viervoeter u aankijkt alsof en zegt “zie je niet dat ik bezig ben” en loopt de andere kant op.

Op eigen terrein hoeft dit geen probleem te zijn, maar u moet zich realiseren dat dit tijdens de wandeling ook kan gebeuren. Bij podenco’s waarbij het jachtinstinct goed is ontwikkeld, lijkt geen enkel commando meer bekend voor te komen wanneer u van het terrein af gaat. Waar ze tijdens de cursus nog uitblinken en in huis prima luisteren, lijkt u buiten ineens een heel andere hond te hebben. Juist omdat het een oeroud hondenras is, zal de jacht dan ook altijd overheersen. Veel podenco’s in ons asiel zijn afgegeven omdat ze geen of onvoldoende jachtinstinct hebben ontwikkeld, sommige honden hebben het zelfs niet. Er zijn dan ook veel podenco’s die door hun nieuwe baasje prima losgelaten kunnen worden. Helaas weten we pas of een podenco los kan als dit geprobeerd wordt. U moet zich realiseren dat u een hond adopteert die mogelijk jachtinstinct heeft en dus niet los kan lopen. Sommige honden kunnen in eerste instantie wel loslopen en ontwikkelen op latere leeftijd nog jachtinstinct. Anderen kunnen prima in open veld loslopen, maar weer niet in het bos. Kortom, het zijn jachthonden waarbij de passie voor de jacht (indien aanwezig) niet afgeleerd kan worden.oordat podenco’s af en toe zoveel energie hebben, doen ze soms de gekste dingen om van hun energie af te komen. Het zijn vaak net clowns. Een activiteit met uw podenco ondernemen is dan ook altijd een feest. Ze zijn nooit saai. Als u de achtergrond van deze hond respecteert, krijgt u een trouwe kameraad met veel gevoelvoor humor en creativiteit. Een fascinerende metgezel voor het leven.

Een podenco heeft veel beweging nodig en dan bedoelen we niet een uur lang rennen naast de fiets. Dit vinden ze ook leuk, maar biedt ze onvoldoende uitdaging. Doordat ze erg intelligent zijn, hebben ze andere bezigheden nodig. Podenco’s zijn honden die graag urenlang door het bos of in het veld rondstruinen op zoek naar kleine diertjes of andere interessante dingen. Als u overweegt een podenco aan te schaffen, dan moet u zeker van wandelen houden!

 De Podenco is zeer attent, er ontgaat hem zelden iets. Als waakhond is hij daarom ook goed te gebruiken in de zin dat hij aanslaat bij onraad. De hond is echter niet 'scherp', eerder terughoudend tegenover vreemden. Hij zal u dus waarschuwen, maar zelden ook verdedigen.  

Doordat het onderhuids vetweefsel bij de Podenco meestal niet aanwezig is, kan het gebeuren dat het dier het tijdens zijn eerste winter in Nederland heel erg koud heeft. Een warm jasje is dan geen overbodige luxe. Sommige podenco’s raken ook na die eerste winter niet gewend aan de kou en zullen bij bepaalde temperaturen dus kleding moeten dragen. 

Vanuit hun natuur om de omgeving naar konijnen af te speuren, zoeken ze graag een hoge plek. Ze kunnen als een kat op uw bankleuning gaan zitten. Ze doen je dan denken aan de honden op de Egyptische tombes waar ze oorspronkelijk vanaf stammen. Podenco’s slapen overal, opgerold als een vosje of languit in je armen met de poten gestrekt het maakt ze niets uit. Waar buiten de energie er vanaf springt is de Podenco binnen een ontzettend rustige en lieve hond. 

Podenco’s zijn erg zachtaardige honden. Ze tolereren geen harde opvoeding. Dit zal de nauwe band met het gezin verbreken en ze zullen u gaan wantrouwen. Podenco’s zijn het beste met beloningstechnieken op te voeden. Houd hier goed rekening mee als u samen met uw hond op cursus wil. Kies een techniek die bij hun zachtaardige karakter past.

 •  Algemene uiterlijke kenmerken

Podenco’s hebben bij de schepping voor in de rij gestaan bij het uitdelen van de oren. Al is er sprake van een kruising, de oren van de Podenco zijn bij iederefoto4 mix op de voorgrond aanwezig. Bij sommige kruisingen zijn de oren wat gaan “flappen” maar desalniettemin, als u de moeite neemt ze op te tillen zult u verbaast zijn over de grootte in verhouding met het fijne snuitje. Ze horen dan ook zeer goed, wat niet wil zeggen dat ze ook goed luisteren. De ogen van een Podenco doen je smelten. Geen hond kan je zo’n ontwapenende blik toewerpen als zij. Deze ontwapende blik veranderd zodra u de voordeur uitstapt in een buurt vol met kleine dieren. De Podenco krijgt ineens een erg felle jachtblik. 

De kleur van de vacht loopt uiteen van alle tinten bruin tot wit, effen, gevlekt in allerlei varianten. Bij kruisingen kan er her en der een donkere vlek of gespikkelde vacht tussen zitten maar als het puntje van de staart en/of de uiteinde van de pootjes wit zijn dan is er met grote zekerheid een Podenco in de voorouders te vinden. De structuur van de vacht kan zijdezacht, stokhaar of ruwharig zijn.

De Podenco is een schone hond. De vacht vraagt weinig onderhoud. Een maal per week een rubberen handschoen en/of kam (afhankelijk van de vacht) is meestal voldoende. De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden, omdat daarin nog wel eens zand etc. zit. Erfelijke gebreken zijn in dit ras niet bekend. Honden van 15 jaar zijn geen uitzondering. Het zijn over het algemeen goede eters, waarbij men erop moet letten dat ze niet te dik mogen worden. 

De podenco eigenaar

Het leuke bij de aanschaf van een podenco is niet zozeer dat de hond aan bepaalde eisen moet voldoen, maar de mens die hem aanschaft. Juist bij spitsen en oertypen moet u zich realiseren dat bepaalde karaktereigenschappen niet af te leren zijn. Hoe ziet een podenco mens eruit:

  1. U beschikt over een flinke dosis humor
  2. U onderneemt veel met uw hond
  3. Uw hond hoeft niet perse los te lopen
  4. U bent niet op zoek naar een hond die direct op elk commando reageert.U waardeert de doelgerichtheid van uw viervoeter als hij na 5 roepen nog steeds doorgaat met waar hij mee bezig is.
  5. U wilt een hond met een eigen “mening”
  6. U wilt een trouwe en vriendelijke viervoeter 

De podenco is een jachthond die leeft in meutes. Het verschilt erg per podenco of meerdere honden in het gezin gewenst zijn. Sommige podenco’s vinden het moeilijk om de enige hond te zijn terwijl dit voor andere podenco’s geen probleem is. Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van een tuin of andere uitloopmogelijkheden. Sommige podenco’s zijn het liefst buiten, terwijl andere honden bij minder dan 10 graden liever binnen bij de verwarming liggen. Of een podenco past bij uw woonsituatie hangt dus ook erg van de hond af. 

4.De verschillende soorten podenco’s

Zoals al eerder aangegeven zijn er in de loop der tijd verschillende soorten podenco’s ontstaan. Inmiddels kennen we de Podenco Ibicenco, de Podenco Canario, de Podenco Andaluz, de Podenco Maneto, de Podenco Malagueno, de Podenco Campanero, de Podenco Orito, de Podenco Enano, de Cirneco dell’Etna en de Pharaohond. Alle types hebben gemeenschappelijke kenmerken, maar variëren soms ook veel van elkaar. Hieronder volgt een korte omschrijving van de types die het meest voorkomen in ons asiel: 

De Podenco Ibicenco

De Podenco Ibicenco heeft een schouderhoogte tussen de 50 en 70 cm en een gewicht tussen ca. 15 tot 30 kg. Hij is zeer slank en gespierd. foto5De vacht is kort of ruwharig.

Deze honden worden hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op konijnen. In Spanje worden ze alleen voor dat doel gefokt. Ze hebben de gewoonte hun buit levend te apporteren en de jager voor de voeten te leggen. Het grootste kenmerk hierbij is dat ze het jagen, vangen en terugbrengen van de prooi zelfstandig doen. De jager heeft hier bijna geen rol in. De Podenco Ibicenco is dan ook een hond die tijdens de wandeling erg zelfstandig is! Daarnaast moet u goed rekening houden met andere dieren in uw omgeving, zoals katten, kippen, etc. Sommigen kunnen echter prima met andere huisdieren samenleven.

De Podenco Ibicenco is in huis een rustige en aanhankelijk hond, mits hij voldoende beweging krijgt. Hij is zeer trouw aan zijn gezin en vriendelijk naar kinderen. In vergelijking met de andere podenco types is hij erg zelfstandig. De Podenco Ibicenco is alert, leergierig, moedig en evenwichtig. Hij heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct. De Podenco Ibicenco is een half-windhond. Dit betekent dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht (zoals 'echte' windhonden dat doen), maar ook zijn neus en grote oren. Tijdens de jacht kan de Podenco hoge sprongen maken. De Podenco kan rechtstandig, zonder aanloop, ontzettend hoog springen (denk aan de tuinafscheiding).

De Podenco Ibicenco is intelligent, zeer levendig en temperamentvol. Hij moet consequent worden opgevoed. Het luisteren is een probleem, het blijven windhonden. Als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren. In ons overvolle landje heb je al gauw risico's van wegen en verkeer.

 De Podenco Andaluz

De Podenco Andaluz is ontstaan op het Spaanse vasteland. Er zijn 3 varianten:

  1. Groot (Podenco Andaluz Talla Grande): reuen 54 tot 64 cm, teven 53 tot 61 cm. Beide geslachten variëren in gewicht van 21 tot 33 kg.
  2. Medium (Podenco Andaluz Talla Mediana): reuen 43 tot 53 cm, teven 42 tot 52 cm. Beide geslachten wegen 10 tot 22 kg.
  3. Klein (Podenco Andaluz Talla Chica): reuen 35 tot 42 cm, teven 32 tot 41 cm. Beide geslachten wegen 5 tot 11. 

De Podenco Andaluz wordt beschouwd als een specialist in de jacht op hazen en wilde zwijnen, toe te schrijven aan zijn natuurlijke instincten,foto6 opmerkelijke reukvermogen, en overvloedige uithoudingsvermogen. Dat wil niet zeggen dat dit alles is waar dit ras tot in staat is. De Podenco Andaluz zou ook kunnen dienen als een retriever, zowel op het land en in het geval van eenden in het water. Het is een hond geboren om te jagen, met een uitstekend reukvermogen en zeer resistent tegen vermoeidheid, is nergens bang voor, methodisch en snel in het zoeken, blaffend terwijl ze haar prooi achtervolgt. Het is een hond met een hoge intelligentie, nobel, sociaal en is altijd alert. Door het jachtinstinct kan ook de Andaluz niet altijd loslopen.

Als een metgezel is de Podenco Andaluz erg aanhankelijk, onderdanig, en loyaal naar zijn familie, maar onrechtvaardige straf zal deze band doorbreken. Ze hebben veel energie, maar kunnen ook lekker lui tegen de baas aanliggen. De Andaluz kan veel commando’s leren, maar is tevens een eigenwijze hond. Hier moet met training wel rekening mee gehouden worden.

De Andaluz is tot op heden niet erkend als officieel ras door het FCI.

 

De Podenco Maneto

Dit ras komt voor in het zuiden van Andalusië, met name in de provincie Cadiz en een deel van de dorpen die grenzen aan de provincie Malaga richting Cadiz, maar hun grootste concentratie bevindt zich in de Campo de Gibraltar. De Maneto is afgeleid van de Podenco Andaluz Talla Medianaz, mogelijk ontstaan door mutatie of door dwerggroei. De hond wordt door zijn geringe afmeting alleen gebruikt voor de kleine jacht en meer specifiek voor de jacht op het konijn. De Maneto is speciaal aangepast aan het Mediterrane berggebied met ondiepe beekjes en krappe ravijnen. In het opsporen van het konijn is hij uitmuntend, hierbij gaat hij heel beheerst te werk. Dit is te wijten aan zijn korte ledematen waarmee hij goed functioneert in een gebied met dikke vegetatie waar moeilijk toegang toe te verkrijgen is. De Maneto wordt vooral in de bergen veel gebruikt voor de konijnenjacht waar het onmogelijk is om gebruik te maken van andere Andalusische rassen, die door hun omvang in dit terrein niet geschikt zijn. Verder is hij zeer effectief voor de jacht op vogels met name patrijs en kwartel, alsmede het verzamelen van eenden op het water. Hij is een van de belangrijkste verzamelaars van klein wild in alle berggebieden en gebieden met dichte vegetatie en struiken.

De Maneto is een ingetogen hond met een sterk karakter en die grote waarde hecht aan het domineren en het laten zien van zijn superioriteit over de rest van zijn soortgenoten, deze instelling is aangetoond vanaf de leeftijd van de pup. Dit gedrag is vergelijkbaar met andere kleinere rassen, die zich vaker groter voelen dan dat ze zijn. Zijn relatie met de mens wordt gekenmerkt door een verlangen naar vriendschap en genegenheid. De Maneto functioneert erg goed onder hoge temperaturen. Zijn uithoudingsvermogen is groot en hij kan vele uren wild najagen. Naar vreemden toe is hij eerst enigszins sceptisch, maar gaat snel over tot normaal en onderdanig gedrag. Hij is erg intelligent en kiest altijd logische reacties. De Maneto is tot op heden niet erkend door de FCI. 

De Podenco Canariofoto8

De Podenco Canario is te vinden op alle Canarische Eilanden en door de geïsoleerde eilanden nog steeds een voorbeeld van de oudste rassen. De Podenco Canario is intelligent en vindingrijk.  Hij is aanhankelijk, goedaardig en lief voor kinderen. Moedig en energiek. De Podenco Canario is zeer levendig en aanwezig. Ze zijn zeer gehecht aan de baas en nooit agressief. De Podenco Canario is een half-windhond. Half-windhonden gebruiken niet, zoals "gewone" windhonden, alleen hun ogen voor de jacht, maar ook hun neus en oren. Ze sporen het wild op middels hun reuk en gehoor en pas als ze het daadwerkelijk zien zetten ze hun snelheid in. De Podenco Canario heeft een zeer duidelijke opvoeding nodig maar geen harde hand. Deze honden zijn buitengewoon energiek en zelfstandig en als daaraan geen uiting kan worden gegeven heeft verdere opvoeding weinig effect: de honden moeten vooral aan hun behoefte tot beweging kunnen voldoen. In huis zijn ze rustig, vriendelijk en aangenaam in de omgang. Gezien zijn jachtinstinct heeft hij voldoende ruimte en beweging nodig. Niet alle honden kunnen los lopen. 

De podenco Orito 

In het verleden was hfoto9et was heel gebruikelijk om dit type Podenco te zien. De vacht is hoofdzakelijk zwart of chocoladebruin met blonde wenkbrauwen, poten met blonde sokken, blond rondom de mond, blond op de borst of zelfs wit, te zien. Later was deze Podenco aan het verdwijnen. Een aantal mensen heeft het uitsterven van dit type weten te voorkomen. Heden ten dage wordt de Podenco Orito steeds vaker gesignaleerd. Het ras is echter nog niet door het FCI erkend. De Podenco Orito komt van nature voor in het gebied ten noorden van Malaga.

Het karakter komt overeen met dat van de Podenco Andaluz. Liefhebbers van de Orito beweren echter dat deze variant veel sterker is dan de andere podenco varianten. Alle podenco’s hebben opstaande oren, hebben vergelijkbare proporties en vormen, maar de Orito is een hond die "zeer geconditioneerd is" voor erg moeilijk terrein, met veel onkruid en vocht en in feite heeft hij een ondervacht die hem beschermt, zijn huid is harder en de vormen en uiterlijke kenmerken zijn zeer harmonisch. De Podenco Orito is niet door de FCI erkend als officieel ras.

  

De podenco’s in het asiel

In ons asiel zitten gemiddeld zo’n 100 podenco’s. Het grootste gedeelte is afgegeven omdat ze geen of onvoldoende jachtinstinct hebben. Daarnaast is het grootste gedeelte niet raszuiver. Ook bij kruisingen zijn de karaktereigenschappen van een podenco sterk aanwezig. Hetgeen hierboven beschreven is echter sterk afhankelijk van het type podenco, de achtergrond en het karakter van de hond. Er zitten zelfs enkele podenco kruisingen in het asiel die helemaal niet voldoen aan bovenstaande beschrijving. Deze honden zien er wel uit als een podenco, maar hebben de gedragskenmerken van het ras waarmee ze gekruist zijn. Heeft u interesse in een podenco en wilt u weten of deze hond bij u past, dan kunt u het beste contact opnemen met één van de adoptiemedewerkers. Zij kunnen u meer vertellen over het gedrag van de podenco’s in ons asiel.

Deel via facebook

Submit to Facebook