Spread the love

Buitenlandse rassen

Bodeguero

De bodeguero is voor Nederland een vrij onbekend ras. Qua uiterlijk hebben ze veel weg van een Jack Russell, maar deze 2 rassen hebben niks met elkaar te maken. Doordat het zo’n onbekend ras is, willen we u graag informeren en u ervan overtuigen om onze Bodeguero’s een warm thuis te geven.

Een stukje geschiedenis
De Bodeguero is voornamelijk gefokt om in de Spaanse wijnboerderijen (bodega’s) ratten en muizen te vangen die onder de wijnvaten zitten. Einde van de 17e eeuw brachten Engelse sherry handelaren, die in en rond Jeréz zijn eigen wijnmagazijnen bouwden, de Smooth Fox Terrier het land binnen. Daarna is deze gekruisd met lokale rassen door de landarbeiders. In de magazijnen in de haven en ook in het binnenland wemelde het van de ratten en muizen en er was grote vraag naar een goede knaagdieren jager. Het ras is voornamelijk wit, omdat de hond daardoor goed zichtbaar is in de donkere wijnkelders.

Een Bodeguero als huisgenoot
De schofhoogte van de Bodeguero is gemiddeld rond de 40 centimeter, iets onder de knie. Hun gewicht is circa 9 kilo. Ze hebben een gladharige vacht die weinig verzorging nodig heeft. De gezondheids- en lichamelijke klachten zijn minimaal. Bodeguero’s houden van het leven en dat stralen ze uit. Ze zijn leuk, blij en vooral heel sociaal. Samen willen ze met u de wereld ontdekken. Vreemde mensen begroeten ze netjes. Ze staan er bekend om, dat zij zich snel aan hun nieuwe omgeving aanpassen. Bodeguero’s zijn hondjes die behendig en leergierig zijn. Ze worden niet zenuwachtig of vervelend als ze geen grote wandelingen maken, maar hun gespierde lichaampje kan een goede wandeling prima aan. Houdt er rekening mee dat hij in het asiel niet veel beweging heeft gehad, dus bouw de loopafstanden geleidelijk op. Bodeguero’s zijn ook heerlijke schoothondjes, ze voelen zich gauw op hun gemak en kruipen graag naast u op de bank. Ze zijn dol op een knuffel van de baas. Met kinderen kunnen ze het over het algemeen goed vinden, een spel met de bal zijn ze altijd voorstander van. Wat de leeftijd van de bodeguero ook is, het brengt weer gezelligheid in huis.

Podenco

De podenco is een ras dat wereldwijd nog steeds niet veel voorkomt, dan wel bekendheid heeft. Het ras is met name in Spanje en Portugal bekend en op de eilanden waar het ras ontstaan is. Hier worden deze honden meestal onder afschuwelijke omstandigheden gehouden. Ze worden gefokt voor de jacht op konijnen. Podenco’s moeten het jachtinstinct goed bezitten zonder al teveel getraind te zijn. Dit gaat in Spanje nog wel eens mis. De honden die onvoldoende gepresteerd hebben, worden vaak gedood of gedumpt. Als deze honden geluk hebben, dan worden ze naar een asiel gebracht waar een nieuw baasje voor hen wordt gezocht, zoals wij met onze stichting beogen.
De honden die wel bij een jager blijven, zijn vaak onvoldoende gehuisvest. Los van de omstandigheden waar ze in leven, worden ze vaak voorafgaand aan de jacht uitgehongerd, omdat dit de gedrevenheid van de hond tijdens de jacht zou bevorderen. Er zijn echter mensen in Spanje die de podenco wel als huishond houden, dan wel zich als vrijwilliger inzetten voor het welzijn van deze dieren. Dit is echter nog steeds een kleine minderheid.

Een Podenco als huisgenoot
Podenco’s zijn in een nieuwe situatie vaak wat verlegen en kijken de kat uit de boom. Naarmate ze gewend raken komt hun eigen karakter naar boven. Podenco’s zijn zeer intelligent en leren snel commando’s. Bij podenco’s waarbij het jachtinstinct goed is ontwikkeld, lijkt luisteren buiten de deur soms lastig te zijn. Juist omdat het een oeroud hondenras is, zal de jacht dan ook meestal overheersen. Veel podenco’s in ons asiel zijn afgegeven omdat ze geen of onvoldoende jachtinstinct hebben ontwikkeld, sommige honden hebben het zelfs niet. Er zijn dan ook veel podenco’s die door hun nieuwe baasje prima losgelaten kunnen worden. Helaas weten we pas of een podenco los kan als dit geprobeerd wordt. U moet zich realiseren dat u een hond adopteert die mogelijk jachtinstinct heeft en dus niet los kan lopen. Podenco’s zijn honden die graag urenlang door het bos of in het veld rondstruinen op zoek naar kleine diertjes of andere interessante dingen. Als u overweegt een podenco aan te schaffen, dan moet u zeker van wandelen houden! Waar buiten de energie er vanaf springt is de Podenco binnen een ontzettend rustige en lieve hond. 

Galgo

De Galgo wordt helaas slechts voor een periode gebruikt voor de jacht en kent geen liefdevol verleden. De honden die onvoldoende gepresteerd hebben, worden na het jachtseizoen vaak gedood of gedumpt. Als ze geluk hebben, dan worden ze naar een asiel gebracht waar een nieuw baasje voor hen wordt gezocht, zoals wij met onze stichting beogen. Sommige zijn voor de rest van hun leven getekend maar vele anderen maken positieve veranderingen door.

Karakter
Galgo’s kunnen in hun verleden nare dingen hebben meegemaakt maar over het algemeen zijn Galgo’s uitermate lieve en zachtaardige honden. Ze zijn erg gevoelig en moeten daarom met de zachte hand begeleid worden. Galgo’s beschikken over een jachtinstinct. Samenleven met een andere hond, met name een andere Galgo vinden ze erg prettig (omdat een Galgo hetzelfde uithoudingsvermogen heeft). Overigens kan het soms zijn dat kleine honden worden aangezien als prooi, wij als stichting zullen in dat geval zeer zorgvuldig te werk gaan mocht dat aan de orde zijn. Ditzelfde geldt ook voor katten. Een Galgo is een zichtjager die heel ver kan zien. Het zien van een beweging van bijvoorbeeld een haas, vogel of kat, kan het jachtinstinct aanwakkeren waardoor de hond er achter aan wil gaan. Hoe sterk dit instinct ontwikkeld is, verschilt per hond. Loslopen zal per hond verschillen, de één kan na veel training stapsgewijs los lopen terwijl de ander dit helaas niet kan. Galgo’s maken door hun uiterlijk de indruk dat ze uren willen bewegen maar niets is minder waar, ze zijn liever lui dan moe. Even uitrazen en spelen en ze zijn helemaal blij. Gezien de dunne vacht en het lage lichaamsvetgehalte zijn Galgo’s niet goed bestand tegen kou en dragen daarom vaak een jas tijdens de koude wintermaanden. Om deze reden liggen ze ook graag op een dik en zacht kussen. Knuffelen dat is toch wel echt een Galgo eigenschap. Ze houden van aandacht en staan bekend als echte kindervrienden, ze zijn namelijk conflictvermijdend. De Galgo zal niet geschikt zijn als waakhond. Zij blaffen weinig. Wel is het een heerlijke gezelschapshond voor de mens.

Mastin

De mastin is het grootste hondenras welke we in het asiel tegen komen met een hoogte van ca. 65 tot 75 cm. De vacht van een mastin zien we in diverse kleuren. De meeste mastins in het asiel zijn gekruist met een ander onbekend ras waardoor het uiterlijk en het karakter van deze hond uiteen kan lopen.

Karakter
De mastin is een hele lieve relaxte hond, ze zijn dan ook liever lui dan moe. De mastin wordt in het buitenland vaak op een terrein of erf als waakhond gebruikt en zijn daardoor het huiselijke leven niet gewend. Ze zullen even tijd nodig hebben om zich hierin aan te passen qua geluiden, gewoontes etc.

Ondanks hun luie uitstraling hebben ze wel degelijk beweging nodig. Over het algemeen loopt een mastin goed aan de lijn, trekt weinig en is niet snel ergens van onder de indruk. Een mastin is erg baasgericht en kan daardoor erg beschermend zijn voor z’n eigen baas. Voor zowel de baas als de hond zou het prettig zijn dat wanneer er visite komt, de hond tijdelijk in een afgezonderde ruimte kan verblijven. Ze voelen namelijk haarfijn aan wanneer iemand angstig is en zullen hier dan ook gebruik van maken.

Mocht u overwegen een mastin in huis te nemen dan is ervaring met honden een pré. De baas moet zelfverzekerd zijn, zodat de hond niet de rol van de baas over zal nemen. Mastins zijn grote honden en hebben daarom hun ruimte nodig. Een mooie tuin waar de hij lekker op z’n gemak kan rondsnuffelen en een ruime woonkamer waar hij goed zijn eigen plek kan krijgen.

Steun onze 500+ dieren in onze asielen

Het is onmogelijk om de honden en katten te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland. Word donateur en help de dieren in één van de door ons ondersteunde asielen!
Team Second Chance Foundation Nederland

Laatste nieuws

Bedankt donateurs!
Uiteraard helpen we als er bijna geen eten meer is voor de honden Dit kunnen wij omdat we uw hulp krijgen Bedankt lieve Voervrienden
Neutralisatie project
Steriliseren en castreren… daar begint het einde van de ellende. We hebben in samenwerking met Mirela een grootschalig, drie dagen durend neutralisatie project in Roemenië…
Foster gezinnen gezocht!
Foster gezinnen gezocht! Met name voor nu deze zomer periode. Een aantal van onze vaste fostergezinnen gaat op vakantie en kan daarom tijdelijk de aankomende…
Aankomst Griekenland
7 juli mogen we weer een aantal honden vanuit Lesbos verwelkomen in Nederland. Alle hondjes zijn geadopteerd er worden door hun nieuwe baasjes opgehaald.
Aankomst Griekenland
5 juli mogen we Ermis uit Lesbos verwelkomen in Nederland. Voor Ermis zijn we nog op zoek naar een eigen baasje. Tot die tijd mag…
Aankomst Roemenië
Zondag 19 juni mogen we weer een aantal honden vanuit Roemenië verwelkomen in Nederland. Voor Luxi, Dean, Dani, Chet, Dana, Julia, Pamela en Mimi hebben…
Aankomst Portugal
Zaterdag 2 juli mogen we weer een aantal honden en katten vanuit Portugal verwelkomen in Nederland. Voor Tyga, Ice, Loreta, Branda, Barney, Kate en Black…
Noodsituatie op Lesbos
De ene noodsituatie is nog niet opgelost of de andere dient zich alweer aan. Vrijwilligers van onze partner organisatie op Lesbos (Griekenland) liet ons weten…
Verdrietig nieuws
Zoals al eerder vermeld, proberen wij ons steentje bij te dragen aan asielen in Roemenië aan de grens van Oekraïne. Sinds de oorlog in februari…
Aankomst Roemenië
Zondag 3 juli mogen we weer een aantal honden vanuit Roemenië verwelkomen in Nederland. Voor Costica, Cody, Rosetti, Cupido, Moshe en Clara zijn we nog…