Spread the love

Adoptieprocedure Kat

Wij vinden het heel belangrijk dat een dier geplaatst wordt bij een nieuwe eigenaar die weet waar hij/zij aan begint. Daarom geven wij eerlijke informatie over onze dieren, óók over de negatieve gewoontes en gezondheidsproblemen. Wij proberen zoveel mogelijk informatie over het dier te verzamelen.

Wij doen er alles aan om een goede match tussen een nieuwe eigenaar en een dier te maken. Dier en baas moeten goed bij elkaar passen, anders maken ze elkaar ongelukkig. Onze adoptie medewerksters kunnen u goed adviseren als u via ons een nieuw maatje komt uitzoeken.

Adopteren, hoe gaat dat in zijn werk?

U heeft dé kat op de website gezien die u graag zou willen adopteren. Onder de kat vindt u daarom ook een knop voor een intake formulier, deze kunt u zo volledig mogelijk invullen en versturen. Adoptie medewerksters kunnen zich verdiepen in uw aanvraag en nemen dan contact met u op. Omdat er meestal veel vragen open blijven bij de adoptie van een kat uit het buitenland, hebben wij gekozen voor een zeer uitgebreide uitleg omtrent een adoptie en alles wat er (eventueel) bij komt kijken in een intakegesprek. Omdat wij met u in bemiddeling zijn over een eventuele adoptie van een kat, wordt dit binnen het adoptieteam aangegeven. Zo wordt voorkomen dat een andere bemiddelaar over dezelfde kat in gesprek gaat. U heeft op de website de kat gevonden waar uw hart van overslaat.

En dan?

We gaan navraag doen over de kat. Er zullen heel veel vragen zijn die zowel u als ons duidelijk moeten maken of uw keuze de juiste is en of u zich bewust bent van de verantwoordelijkheid die u aangaat. Immers een asielkat uit het buitenland in een gezinssituatie kan zich heel anders gaan gedragen. Wij bemiddelen bij adopties vanuit de gedachte voor een asielkat een nieuw blijvend thuis te vinden. Dan is het heel belangrijk dat een adoptant, zich bewust is van het feit dat hij of zij een kat met bagage in huis haalt. Zijn beide partijen (adoptant en bemiddelaar) het na deze tijd nog helemaal met elkaar eens, dan wordt uw toekomstige nieuwe familielid op de website op gereserveerd gezet. De afhandeling van de adoptie is de laatste stap. U wordt verzocht het adoptiecontract in te vullen, te ondertekenen en te versturen.

Zodra wij het ingevulde contract van u hebben ontvangen, wordt het adoptiecontract aangevuld met ontbrekende gegevens over de kat en door ons ondertekend. U ontvangt een exemplaar retour op het mailadres welke u heeft ingevuld op het adoptiecontract. Pas als wij het adoptiebedrag op onze rekening hebben ontvangen, kunnen wij opdracht geven om uw kat reisklaar te gaan maken. U kunt uw adoptiebedrag ad € 170,- storten op rekeningnummer NL14RABO0102644039, op naam van de Stichting Second Chance Foundation Nederland te Poeldijk onder vermelding van de naam van de kat en zijn/haar registratie nummer. Zodra het adoptiebedrag op de rekening is ontvangen, dan zal uw kat verwijderd worden van de website en dient daarbij gelijk als betaalbevestiging voor u. U zou het PDF bestand hiervoor kunnen downloaden om iets tastbaars te hebben van uw nieuwe familielid.

Waarom is de adoptie pas een feit als het adoptiebedrag binnen is en niet al wanneer het contract is ontvangen?

Zodra de betaling en het contract binnen zijn, weten wij dat u definitief de kat wilt adopteren en zullen wij uw kat meteen reisklaar gaan maken.

Hoe komen wij aan het bedrag van € 170,-?

De adoptiekosten voor een kat uit het asiel proberen we zo laag mogelijk te houden. De Stichting SCFN redeneert dat alleen de werkelijk gemaakte kosten berekend worden.

Kosten die het asiel en de stichting maken zijn:

  • Dierenartskosten buitenland
  • Sterilisatie of castratie (kittens tot 7 mnd worden niet geneutraliseerd)
  • Inentingen (rabiës & cocktail)
  • Ontwormen en pipet voor vlooien/teken
  • Alle katten vanaf de leeftijd van 6 mnd krijgen een bloedonderzoek naar Middellandse Zee ziekten
  • EU-paspoort
  • Chip
  • Kosten van vervoer naar Nederland.

Uw kat is gechipt in het land van herkomst. Het chipnummer staat vermeld in zijn of haar paspoort. Wij, als stichting, hebben de eerste registratie van de chip hier in Nederland gedaan. Zodra wij de kat aan u hebben overgedragen, zullen wij de registratie van de chip op naam van onze stichting afmelden. U krijgt hierover een mailtje van Petlook, de databank waar wij de chips registreren.

Vanaf dat moment bent u wettelijk verplicht om de chip op uw naam te registreren. Dit kan bij Petlook, maar u kunt hiervoor ook een ander portaal kiezen zoals bijvoorbeeld de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren). Eventueel kunt u ook uw dierenarts vragen u hiermee te helpen.

Als u nu toch net voor het transport beslist dat u van de kat af ziet? Wij hebben u in de adoptieprocedure uitgebreid verteld dat uw adoptiegeld wordt overgemaakt naar buitenland om de kat reisklaar te maken. Echter, als u vóór de kat op transport gaat kenbaar maakt dat de adoptie niet door gaat, kunnen wij u slechts het adoptiebedrag minus € 50,- retourneren. Houdt u er rekening mee dat u zelf opdracht heeft gegeven de kat reisklaar te maken door het adoptiegeld op onze rekening te storten. Hiermee zet u de procedure in buitenland in werking. Een procedure waarbij geld aan de dierenarts dient te worden betaald. Wij, Stichting Second Chance Foundation Nederland, zijn slechts bemiddelaars in deze en kunnen u alleen de kosten van een niet gemaakte vlucht/transport retourneren.

Wat te doen als het toch mis gaat?

Ondanks alle goede intenties en goede wil kan het voorkomen dat een adoptie geen goede afloop lijkt te krijgen. Het is van groot belang dat u niet opgeeft bij de eerste tegenslag. Dat zou een oneerlijke zet zijn tegenover de kat die al zoveel heeft doorstaan. De katten die vanuit het asiel komen hebben een aardig jasje uitgedaan en dat wordt vaak vergeten. Zij hebben echt even de tijd nodig om bij te komen en vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving. Wat de reden is dat ze in het asiel komen is vaak niet helemaal bekend. Dat ze geen fijn leven hebben gehad is in bijna alle gevallen een vast gegeven.

Wij zijn ons echter bewust dat het soms gewoon niet lukt. Omdat het een match is die niet werkt, omdat het gewoon niet klikt! Uit ervaring weten wij dat het zelden een kwestie is van een mismatch of niet klikken. Helaas komt het vaker voor dat een adoptant zich niet realiseert/bewust is waar hij/zij aan begint. Als er echt sprake is van een mismatch of helemaal niet klikken met het gezin gaat de adoptiebemiddelaar kijken of er een opvangadres van onze stichting beschikbaar is. Omdat wij zorgvuldig om gaan met het vinden van een geschikt opvangadres voor uw kat, dient u er rekening mee te houden dat het een aantal weken kan duren voordat de kat daar naar toe kan verhuizen. Tot die tijd zal de kat bij u in huis moeten blijven. In de tussen tijd doen wij uiteraard ons best om de kat te herplaatsen bij een nieuw baasje. Er kan geen aanspraak gemaakt worden op teruggave van het adoptiegeld.

 

Steun onze 500+ dieren in onze asielen

Het is onmogelijk om de honden te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland en Spanje. Word donateur en help de honden in het asiel!
Team Second Chance Foundation

Laatste nieuws

Een bewogen jaar
1 januari 2022 Allereerst wensen we iedereen een prachtig en gezond 2022 toe! 2021 is voor ons allemaal een bewogen jaar geweest. Het was een…
Webshop
Ook zo’n leuk pakket ontvangen voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop die gevuld is met leuke artikelen! Vandaag besteld, is…
Update grond Spanje
18 september 2021 Zoals we hadden aangegeven zijn we afgelopen week in Spanje geweest om de koop van een mogelijk geschikt grondstuk te verkennen. Uiteraard…
Update grond asiel
26 augustus 2021 Het is al heel heel heel lang wachten. Maar er lijkt nu eindelijk lijkt er schot in de zaak! Er is een…
Opening Hondenspeelplaats
Zaterdag 28 augustus 2021 was de opening van de hondenspeeltuin in Almelo. Almeloërs Harry de Olde en de inmiddels overleden Dineke Kuiper namen het initiatief…
Sorry !
augustus 2021 Wij doen ons best om al uw vragen en berichtjes zo snel mogelijk te beantwoorden. Vanwege de vakantieperiode werken wij momenteel met minder…
Zwerfdieren dag
4 april 2021 Iedere dag sterven er duizenden zwerfhonden en katten een wrede totaal onnodige dood…bijna allemaal door toedoen van ons mensen. Dit terwijl er…
Geweldig nieuws
2020 was voor veel mensen een loodzwaar jaar, ook voor het team van AIN was het een jaar met vele tegenslagen. Corona gooide op meerdere…
Menu