nldaendees

AnimalinNeed

  • Start
  • Info Spaans ras
  • Galgo

calgo1

De Spaanse Galgo (reu) en Galga (teefje) zijn Spaanse windhonden die zoals de Europese windhonden afstammen van de Keltische windhond. Als jachthulpen begeleidden zij de Kelten tijdens de migraties en zo werden zij verspreid over heel Europa. In het jaar 6000 voor Chr.kwamen zij de Pyreneeën over en bereikte zij het Iberisch schiereiland.

Vele eeuwen daarna toen de Romeinen over grote delen van Europa heerste zette zij de jacht met de windhonden voort. In de provincie Hispania werd dit windhonden ras de Canis Gallius genoemd. Waarschijnlijk stamt hier het woord Galgo vanaf.

Er zijn twee typen Galgos; elegant met gladhaar en rustiek met ruwhaar. Bride typen zijn energiek, elegant en robuust (lomp). Hun karakter is lief en mensgericht. Een aangename huisvriend met een groot aanpassingsvermogen.

De Galgo is zeer verwant aan de Spaanse traditie en waren door de eeuwen heen een trouwe vriend van de Spaanse adel. Helaas is daar heden ten dage niets maar dan ook niets meer van over. Deze lieve prachtige dieren worden slechts korte tijd gebruikt voor de jacht en races en daarna beestachtig afgedankt. Zware mishandeling, ophanging, uithongeren enz..... te veel en te erg om op te noemen en dat ga ik dan ook niet doen.

Degene die geluk hebben komen in een asiel terecht of worden gered (lees vrijgekocht) uit de vele dodingsstations. Een aantal van deze Galgos zitten in het asiel van Peter Koekebakker in La Linea, Spanje.
Hij en zijn fantastische team probeert de honden een zo diervriendelijk mogelijk leven te bieden maar een eigen mand is natuurlijk voor iedere hond natuurlijk het fijnst. De honden die wij bemiddelen worden uitgebreid getest op ziekten, omgang met katten enz. Ook wordt hun karakter goed bekeken om een zo goed mogelijk beeld van de hond te krijgen zodat er een  passend baasje bij de hond gevonden kan worden.

De geschiedenis en hoe de galgueros, de Spaanse met Galgos jagende eigenaren met hun Galgos omgaan weten we nu. De Galgos zijn zeer gevoelige honden. Alleen worden ze door de galgueros schandalig mishandeld.

Maar hoe en wat met de geredde Galgos? Veel, heel veel Galgos komen om en maar een klein deel van hen wordt gered, gevonden, gevangen en verzorgd door vele vrijwilligers en asiels. Deze geredde Galgos hebben een hoop meegemaakt. Sommige zijn voor de rest van hun leven getekend maar vele anderen maken positieve veranderingen door. Zij hebben het vertrouwen in de mens weer terug. Daar is geduld, vertrouwen en liefde voor nodig. Ben je eenmaal zover gekomen dan zal de Galgo je zo dankbaar zijn

Galgos kunnen goed samen leven met andere honden. Kleinere honden kan best mits je de kleinere hond laat wennen aan de Galgo en andersom. Soms zien zij kleine hondjes als prooi. Net als bv een kat. De eigen huis kat hoeft geen probleem te zijn (kan dus wel probleem zijn) maar de katten buiten kunnen wel wat jachtinstinct los maken bij de Galgo. Het is niet voor niks een jachthond. Los lopende kippen, konijnen, hazen, vogels, eenden, reigers en bijvoorbeeld reeën zijn natuurlijk geweldig om achteraan te gaan. Eenmaal er achteraan rennend kun je roepen wat je wilt.....hun oren zijn dan buiten werking. Zij ruiken hun prooi in eerste instantie niet, zij zien hem als eerst. Hun ogen zijn zo goed ontwikkeld en mede door de stand van de ogen in hun kop zien ze heel veel en al op grote afstand. Op snelheid zijn ze zo snel dat er zelf achteraan rennen geen nut heeft. Wachten totdat de Galgo terugkomt is het enigste wat je nog kunt doen. De ene Galgo zal los kunnen lopen in veilig gebied de andere weer totaal niet.

Spelende en rennende Galgos zijn een lust voor het oog. Op hun eigen wijze en manier spelen en rennen zij. Onderling kan het lijken of het er heel hard aan toe gaat. Want sommige kunnen echt erg lomp zijn. Omdat de Galgo een dunne vacht en huid heeft beschadigen ze elkaar al snel. Tijdens het rennen kunnen ze elkaar "snappen". Met hun tanden geven ze een kleine knauw aan de andere spelende of rennende Galgo. Het liefst in de ander zijn billen. Tijdens races op een racebaan is het dragen van een muilkorfje dan ook verplicht. Je kunt de Galgo ook een dun jasje aan doen om zijn huid te beschermen tijdens het spelen.
Als de Galgo met een hond speelt van een ander ras spelen ze anders en daar moeten ze aan wennen. Galgos spelen op hun eigen unieke Galgo wijze.

Het zijn koukleumen, de meeste dan. Een fleece dekentje, jasje, truitje of pyjamaatje waarderen ze erg. (Het internet staat er vol mee.) De Galgos hebben geen onderhuids vetweefsel en geen ondervacht dus hebben ze het al snel koud. Net als erge kou kunnen ze ook niet tegen extreme hitte. En aan regen en wind hebben ze ook een broertje dood. Nog een misverstand is het idee dat ze uren lange wandelingen nodig hebben op een dag. Even uitrazen en spelen al is het maar een half uurtje en ze zijn helemaal blij. Op zich zijn het luie honden. Sommige vinden het fijn om naast de fiets te lopen anderen rennen graag hun rondjes op het gras. Galgos zijn geen lange afstandlopers. Een kwartiertje en het is weer genoeg.

Knuffelen dat is toch wel echt een Galgo eigenschap. Ze houden ervan om dicht bij je te zijn en geaaid te worden. Op hun Galgo wijze knuffelen ze terug. Ze geven kopjes net als een kat. Alleen hun kop is heel hard en dwingend. Of ze duwen met hun heerlijke dikke gespierde billen tegen je aan. "Kom op aai me nou". Als de Galgo iets spannend vindt krijgt ie een "druipneus". Hele kunstwerken kunnen ze daar mee maken op ramen en ruiten.

De Galgo zal niet geschikt zijn als waakhond. Zij blaffen weinig. Wel is het een heerlijke gezelschapshond voor de mens.

Adopteer een Galgo en haal liefde in huis.

Kijk hier voor te adopteren Galgo's http://www.animalinneed.com/adoptie/zoek-honden/search/results

 

Deel via facebook

Submit to Facebook