Naast rechtstreekse adopties vanuit het asiel naar een gezin in Nederland, plaatsen we ook honden en katten tijdelijk in opvanggezinnen in Nederland. Deze honden en katten verblijven dan meestal enige tijd in een gastgezin. Soms een week, maar dat kan ook zeker een langere tijd in beslag nemen. Ze worden dan ter adoptie aangeboden op onze website.
Als gastgezin heb je een verantwoordelijke taak. Soms krijg je een hond in huis die nog veel moet leren. Vanuit het asiel wordt de hond enige tijd geobserveerd en wordt alles omschreven wat ons bekend is, echter zullen we niet alles weten. Het kan voorkomen dat een hond nog nooit in een huis heeft gewoond en niet geleerd heeft om aan de riem te lopen of nog niet zindelijk is.
Met een kat is dit ook het geval, de geschiedenis is meestal onbekend.
Als opvanggezin mag je de kat niet vrij buiten laten lopen, dit omdat een kat altijd moet wennen aan de omgeving. Mits de tuin/buitenverblijf veilig is gemaakt waar de kat niet kan ontsnappen. Er moet voldoende tijd zijn om de kat het nodige te geven wat hij nodig heeft, denk bijvoorbeeld aan de zorg, socialisatie en veel liefde.
Wij zoeken mensen met enige ervaringen met katten en/of honden. Onze voorkeur gaat uit naar gastgezinnen die ook een eigen hond of kat (of meerdere) hebben, die met liefde en veel geduld de honden nog van alles willen en kunnen leren en bovenal: mensen die gemotiveerd zijn zich in te zetten voor hun tijdelijke huisgenoot!
Als opvanggezin heeft u natuurlijk inspraak in het soort hond dat u zou willen opvangen. Samen met één van de adoptiemedewerkers wordt er gekeken of de opvanghond of kat geschikt is voor uw situatie. Het opvangen van honden is leuk maar vergt veel tijd en aandacht. De honden moeten leren aan de lijn te lopen, zindelijk te zijn in huis, ze moeten leren alleen te zijn en natuurlijk is het goed om ze enige gehoorzaamheid bij te brengen al naar gelang de opvangperiode daar ruimte toe biedt. Het belangrijkste is dat de hond tot rust kan komen en met vertrouwen hier aan zijn nieuwe leven kan beginnen. Dit laatste geldt uiteraard ook voor katten.
Wanneer de keuze is gemaakt op een hond of kat in samenspraak met de adoptiemedewerker, zal de adoptiemedewerker u op de hoogte houden wanneer de aankomst zal plaatsvinden. De aankomst zal voornamelijk zijn in Nuenen en/of Oldenzaal. We gaan er vanuit dat u beschikt over vervoer. Bij de aankomst zal de hond worden voorzien van een passend anti-ontsnappingstuig, deze wordt bij een adoptie meegegeven aan de adoptant. Verder is de hond of kat gecastreerd of gesteriliseerd (pups tot 7 maanden worden niet geneutraliseerd), geënt, ontwormt, ontvlooit, behandeling tegen teken, vanaf 7 maanden krijgt de hond een bloedonderzoek naar Middellandse Zee ziekten. Bij katten geldt dit vanaf 6 maanden. De hond en kat beschikt over een chip en paspoort, het paspoort gaat bij adoptie mee met de adoptant.
Het kan voorkomen dat het dier ziek wordt en naar de dierenarts moet. Dit gaat altijd in overleg met de adoptiemedewerker. Bij akkoord worden de kosten vergoed door de stichting.
Wij zoeken dan ook gemotiveerde en enthousiaste opvanggezinnen. Heeft u ruimte, tijd en veel liefde te geven, maar bent u vooral serieus geïnteresseerd? Vul dan een intake formulier in en beantwoord de vragen nauwkeurig zodat de adoptiemedewerker uw thuissituatie goed kan inschatten.
Het formulier mag gestuurd worden naar adoptie@animalinneed.com.
Steun onze 500+ dieren in onze asielen
Het is onmogelijk om de honden en katten te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland. Word donateur en help de dieren in één van de door ons ondersteunde asielen!
Team Second Chance Foundation Nederland