Spread the love

Karpatische herder

De Karpatische herder is een hond die van oorsprong uit Roemenië komt. Deze honden werden in het oosten van Roemenië (in het Karpaten gebergte) vooral gebruikt om het vee op de boerderij bij elkaar te houden en te beschermen tegen roofdieren (o.a. wolven en beren). De Karpatische herder heeft de eigenschap dat hij niet bang te krijgen is, wat natuurlijk ideaal is op het platteland om de roofdieren te weren! Vandaag de dag is de Karpatische herder ook een enorm lieve en aanhankelijke gezinshond.

De Karpatische herder heeft een opvallend uiterlijk. Zo hebben ze een enorme bos met haar die verschillende kleuren kan hebben. Deze kleuren lopen uiteen van zwart, bruin en wit en ook kan een hond meerdere kleuren hebben.

Bovendien is de Karpatische herder opvallend door zijn schofthoogte. Een Karpatische herder kan namelijk gemiddeld wel 65 centimeter hoog worden. Ook is de Karpatische herder een gespierde hond. Al met al: een krachtig én stoer uiterlijk!

De Karpatische herder is moedig, intelligent en daarnaast ook dominant. Om dit als baasje onder controle te houden, is een goede opvoeding van enorm groot belang. Als baasje moet je consequent zijn en een strikte opvoeding geven, zodat de dominantie niet naar boven komt. Hierbij is het belangrijk dat als je een pup hebt deze leert te socialiseren.

De Karpatische herder is niet geschikt voor iedereen om in huis te nemen. Zo is een Karpatische herder heel energiek en heeft dus ook veel beweging nodig.

In Roemenië is de Karpatische herder ongekend populair. Sinds een aantal jaar is de Karpatische herder dan ook erkend als een echt hondenras. Buiten Roemenië zie je de Karpatische herder niet heel veel.