Spread the love

Podengo Português

De podengo Português komt voor in drie formaten, klein, middelgroot en groot, en met twee vachttypen: glad- en ruwharig. De gladharige variant komt al voor sinds de vijfde eeuw, de ruwharige variant is pas in de twintigste eeuw ontstaan en is het gevolg van een kruising. Podengo’s werden gebruikt voor de jacht op wild; de kleinere honden voor het opspeuren van konijnen en de middelgrote/grotere honden voor de jacht op herten en everzwijnen. Ze werkten in een roedel of alleen, om de prooi te vinden/vangen of te achtervolgen zodat de jager het kon schieten. De podengo wordt geclassificeerd als windhond. Het zijn tevens goede rattenvangers en werden dan ook met dit doel gehouden op Portugese schepen. Dit ras heeft de bijnaam ‘Portugese konijnenhond’.

De podengo Português heeft een levendig en lief karakter. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en door hun alerte aard zijn het goede waakhonden. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere dieren (zeker als ze hier als puppy mee zijn opgegroeid) waardoor ze een goede gezinshond zijn. Om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen is het van belang dat ze voldoende beweging en training krijgen. Laat ze van jongs af aan kennis maken met zoveel mogelijk mensen en honden zodat ze zich ontwikkelen tot zelfverzekerde, gehoorzame honden.

De podengo Português heeft een vriendelijke, consequente aanpak nodig en is goed te trainen. Ze zijn slim maar kunnen gevoelig zijn voor harde woorden. Met beloningen, positieve stimulatie en affectie komt u een heel eind in hun training. Hun jachtinstinct is sterk.

Omdat deze honden een hoop energie hebben en u graag willen bekoren, zijn activiteiten zoals agility geschikt voor dit ras. Met hun gemiddelde tot hoge behoefte aan beweging moet er, naast speelsessies, met deze honden ten minste een uur per dag worden gewandeld. Ze staan erom bekend goed te kunnen springen en kunnen over een hek van wel 150cm komen. Een podengo zal graag met u meegaan tijdens het hardlopen en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Ze kunnen goed tegen warme temperaturen.

De vacht van zowel de gladharige als de ruwharige honden moet regelmatig worden gekamd om deze in goede conditie te houden en dode haren te verwijderen. De vacht vereist vrij weinig onderhoud.