Spread the love

Cão da Serra de Aire (Portugese Herdershond)

De Cão da Serra de Aires, ook wel bekend als de Portugese Herdershond van de Serra de Aires, is een oud ras dat al eeuwenlang wordt gebruikt als herdershond in Portugal. Dit ras is vernoemd naar het gebergte waar het werd gefokt, de Serra de Aires, dat zich uitstrekt over de regio’s Alentejo en Algarve in het zuiden van Portugal. Hoewel de exacte oorsprong van dit ras onbekend is, wordt aangenomen dat het is ontstaan ​​door het kruisen van andere Portugese herdershonden met buitenlandse rassen.

In het verleden werd de Cão da Serra de Aires gebruikt om kuddes schapen en geiten te hoeden in de bergen. Vanwege zijn sterke instinct om te hoeden, wordt dit ras nog steeds gebruikt als herdershond in Portugal. Tegenwoordig wordt de Cão da Serra de Aires echter vooral gehouden als gezelschapshond en als showhond vanwege zijn bijzondere uiterlijk.

De Cão da Serra de Aires is een middelgrote hond met een atletisch lichaam en een ruwharige vacht. Zijn vacht is over het algemeen wit met zwarte of bruine vlekken op de oren, ogen en neus. Deze vlekken geven de Cão da Serra de Aires een uniek uiterlijk dat hem onderscheidt van andere hondenrassen.

De Cão da Serra de Aires heeft rechtopstaande oren en donkere amandelvormige ogen die een alerte en intelligente uitdrukking geven. De staart van deze hond is middellang en licht gebogen. Hij heeft een sterke nek en brede schouders die hem de kracht geven die hij nodig heeft om zijn werk als herdershond te doen.

De Cão da Serra de Aires staat bekend om zijn trouwe en intelligente karakter. Hij is een energieke hond die graag werkt en speelt, maar ook geniet van quality time met zijn gezin. Deze hond is over het algemeen vriendelijk en sociaal met mensen en andere dieren, maar kan terughoudend zijn tegenover vreemden. De Cão da Serra de Aires heeft een sterke neiging tot hoeden en kan soms proberen om zijn gezin te hoeden.

Het is belangrijk om deze hond te trainen en te socialiseren om te voorkomen dat hij te beschermend wordt en teveel hoedt. Als hij goed getraind en gesocialiseerd is, kan de Cão da Serra de Aires een geweldige metgezel zijn die graag tijd doorbrengt met zijn gezin.