Spread the love

Ratonero Bodeguero Andaluz

De Ratonero Bodeguero Andaluz is een Spaanse, hoog benig terrierras. Oorspronkelijk is deze alleen in de provincie Cádiz (Andalusië) gefokt maar tegenwoordig zie je ze in heel Spanje.

De Bodeguero is voornamelijk gefokt om in de Spaanse wijnboerderijen (bodega’s) ratten en muizen te vangen die onder de wijnvaten zaten (ratonero=rattenvanger / bodegueros=wijnboerderij) . Einde van de 17e eeuw brachten Engelse sherry handelaren, die in en rond Jeréz hun wijnmagazijnen bouwden, de Smooth Fox Terrier het land binnen. Daarna is deze gekruist met lokale rassen door de landarbeiders. In de magazijnen in de haven en ook in het binnenland wemelde het van de ratten en muizen en er was grote vraag naar een goede knaagdieren jager. Het ras is voornamelijk wit, omdat de hond daardoor goed zichtbaar is in de donkere wijnkelders.

De schofthoogte van de bodeguero is gemiddeld rond de 40 centimeter en hun gewicht is circa 9 kilo. Ze hebben een gladharige vacht die weinig verzorging nodig heeft.

Bodeguero’s houden van het leven en dat stralen ze uit. Ze zijn leuk, blij en vooral heel sociaal. Ze staan er bekend om, dat zij zich snel aan hun nieuwe omgeving aanpassen. Bodeguero’s zijn hondjes die behendig en leergierig zijn. Ze worden niet zenuwachtig of vervelend als ze geen grote wandelingen maken, maar hun gespierde lichaam kan een goede wandeling prima aan.

Bodeguero’s zijn ook heerlijke schoothondjes, ze voelen zich gauw op hun gemak en kruipen graag naast u op de bank. Ze zijn dol op een knuffel van de baas. Met kinderen kunnen ze het over het algemeen goed vinden, een spel met de bal zijn ze altijd voorstander van.