Spread the love

Perro de Agua Español

De Perro de Agua Español, zoals de Spaanse waterhond wordt genoemd, is een oud Spaans hondenras waarvan de exacte oorsprong onduidelijk is. Sommige historici vermoeden dat zijn voorouders al in de Romeinse tijd in het huidige Spanje woonden. De waterhonden hebben door de eeuwen heen veel taken op zich genomen: of het nu gaat om het hoeden van schapen, het halen van jachtwild uit het water of het bewaken van de boerderijen.

De Spaanse Waterhond is onafhankelijk, intelligent en enigszins gereserveerd. Ze houden ervan om hun tijd door te brengen met hun familie, maar hebben af en toe ook tijd nodig voor zichzelf. Dit moet echter niet te lang zijn. Hierdoor kunnen ze last krijgen van verlatingsangst.

De Waterhond heeft een vrij hoog energielevel en wil dan ook het liefst de hele tijd bezig worden gehouden of iets te doen hebben. Het temperament van de Spaanse Waterhond is hierom ook hardwerkend en speels tegelijk. Ze vinden het leuk om taken uit te voeren, maar zijn ook vriendelijk, aanhankelijk en beschermend naar hun gezin. Hierdoor zijn het uitstekende familiehonden én geweldige waakhonden.

De Spaanse Waterhond is vanwege zijn intelligente karakter makkelijk te trainen. Desondanks past deze hond beter bij een meer ervaren hondeneigenaar. De Waterhond heeft namelijk een consistente leider nodig die veel geduld heeft met de hond. Het beste werkt om positieve methoden te gebruiken door bijvoorbeeld beloningen met traktaties. Deze hond vereist een zachtaardig en liefdevolle training. De Spaanse Waterhond heeft dagelijks zowel mentale als fysieke uitdaging nodig, omdat hij zich anders zal gaan vervelen.

De Spaanse Waterhond staat bekend om zijn mooie krullende vacht. Deze vacht vereist echter wel dagelijkse verzorging qua doorkammen, om zo klitten te voorkomen. Minimaal één keer per jaar moet de vacht van de Waterhond worden geschoren, om zo het uiterlijk van dit ras te behouden. De hond mag natuurlijk altijd vaker worden getrimd om de vacht mooi te houden. Geen enkele hond verhaart helemaal niet, maar deze hond verhaart weinig. Last van veel haren in uw huis zal je dus niet hebben. Om dit te behouden is een regelmatige trimbeurt aangeraden.

De Spaanse Waterhond wordt gemiddeld tussen de 40 en 51 cm groot. Het gewicht zal bij de hond liggen tussen de 14 en 23 kg. Ze komen voor in verschillende kleuren, namelijk zwart, bruin, beige, wit en combinaties tussen deze kleuren bijvoorbeeld zwart-wit.