nldaendees
logo

Neutralisatie Project 2016.

In juli 2016 zijn we gestart met ons neutralisatie project 2016 voor hondenbezitters uit La Línea de la Concepción. IMG 20160711 WA0000Dankzij sponsors en donateurs is er ook dit jaar weer een budget. Inmiddels zijn er vele honden geneutraliseerd en voor de komende tijd staan veel afspraken in de agenda bij de plaatselijke dierenarts. Blijf ons steunen. Iedere euro is welkom.

 

Een kennel adopteren?

WP 007815

Help ons bouwen aan een betere toekomst van de honden van La Línea en draag uw steentje bij. Lees verder

  • Start
  • Wie zijn we
  • Het asiel

asielfoto

Dagelijkse leiding asiel

In 2005 richt de Spaanse stichting Prodean: Associación Protectora de Animales Pro-Derecho de los Animales (vertaald: vereniging ter bescherming van de rechten van dieren) een asiel op in La Linéa de la Conceptión, een plaats in de buurt van Gibraltar, Zuid-Spanje.

De dagelijkse leiding van het asiel komt in handen van de in Spanje gevestigde Nederlander Peter Koekebakker. Samen met zijn Zwitserse vrouw Madeleine runt hij naast zijn werk voor het asiel een antiek/brocante-bedrijfje in de buurt van La Linéa de la Conceptión.

Het team in Spanje

Naast Peter en Madeleine bestaat het team anno 2012 uit de dierenarts Pablo Vincente Salinas en vier medewerkers algemeen. Hun taken bestaan uit de dagelijkse verzorging van de circa 600 honden en de tientallen katten die om welke reden dan ook in het asiel terecht zijn gekomen, het assisteren van de dierenarts, het schoonmaken van de kennels en ad-hoc taken zoals het vangen van (zwerf) honden na meldingen, bijvoorbeeld van de politie. Het vaste team werkt vrijwel onafgebroken, ook in de weekenden.

Financiering van het asiel

Maandelijks heeft het asiel tussen de 4000 en 5000 euro nodig om de honden te kunnen voeren. Daarnaast bestaan de vaste kosten uit de (bescheiden) salariskosten van enkele medewerkers, de medische kosten, en huisvesting- en transportkosten. Peter ontvangt geen salaris of financiële compensatie voor zijn werkzaamheden uit de middelen van het asiel. De Spaanse overheid biedt geen enkele financiële steun aan het asiel, noch op de gemeentelijke begroting, noch in de vorm van subsidies of giften. Alle financiële middelen voor het asiel worden door sponsors en (particuliere) donateurs opgebracht. Daarnaast ontvangt het asiel regelmatig sponsoring in natura, waaronder bouwmaterialen, voer en diergeneesmiddelen.

Werkzaamheden in het asiel

Het team wordt regelmatig aangevuld met (ad hoc) hulp van Spaanse en Nederlandse vrijwilligers en stagiaires. Zij ondersteunen het asiel met taken waar het vaste team niet aan toe komt. De belangrijkste activiteiten bestaan uit het inventariseren van honden, waaronder het fotograferen en filmen, beschrijven, invoeren in een database en chippen. Ook worden honden mee uit wandelen genomen en worden ze geobserveerd, gesocialiseerd en opgevoed door de vrijwilligers. Een absolute noodzaak, vooral voor de grotere en jonge honden, die veel lichaamsbeweging en aandacht nodig hebben en anders hun kans op adoptie zien verminderen.

Het asiel is een erkend stagebedrijf en studenten van verschillende opleidingen (zoals diergeneeskunde) komen uit Nederland om stage te lopen.

De rol van Peter

Peter is naast het aansturen van het team in Spanje verantwoordelijk voor de begeleiding van de stagiaires en het transport van geadopteerde honden naar het vliegveld. Hij zorgt er persoonlijk voor dat de vluchtbegeleiders op het vliegveld van Málaga zorgeloos kunnen inchecken, en dat al het verplichte papierwerk in orde is, zodat de honden aan boord mogen op vluchten naar Nederland, Duitsland en Denemarken; de drie landen waar het asiel een lokaal steunpunt heeft. Alleen op de zondagen werkt Peter niet in het asiel; hij staat dan op de markt met zijn brocante en antiek. Hij werkt wel zeven dagen per week nauw samen met politie en dierenbeschermers om slachtoffers van dierenmishandeling te helpen en daders van dierenleed op te sporen.

Om een  indruk te krijgen van zijn werk en het asiel, kijk dan hier naar de video uit het programma De Reünie, waarin Peter een hoofdrol vervulde.

Historie asiel: de start in 2005

In 2005 begint Peter, gesteund door Prodean, met de opvang van honden naast het gemeentelijke dodingsstation (de “perrera”) in La Linéa de la Conceptión. Naast dit gebouwtje waar de gemeente gevangen of gevonden honden na een verplichte wachttijd van 10 dagen doodt, bouwt Peter eigenhandig provisorische hokken en kennels om de honden die hij uit de perrera haalt op te vangen. De hondenverblijven bestaan in de eerste jaren uit oude bouwmaterialen en geschonken spullen zoals pallets en golfplaten. De kennels staan in het zand, waardoor de honden in de zomer last hebben van de hitte en van ongedierte. Tijdens de natte Spaanse winters overstroomt het asiel. Toch hebben de zwerfdieren het hier beter dan buiten het asiel. Dankzij Peters goede reputatie en door zijn harde werk groeit de belangstelling en de steun voor het asiel, vooral in Nederland. Een Nederlandse stichting wordt opgericht met als doel de ondersteuning van het asiel. Dit is de Stichting Second Chance Foundation (SCF), opgericht in Arnhem.

Mijlpaal in 2010: sluiting dodingsstation

Dankzij particuliere (Nederlandse) sponsors en de stichting SCF groeit het asiel geleidelijk uit tot een volwaardige, professionele dierenopvang. In maart 2010 sluit de gemeente de perrera. Peter heeft zich hier persoonlijk hard voor gemaakt. Hij heeft met eigen ogen gezien hoe honden hier niet volgens de officiële normen gedood werden. Regels ten aanzien van de euthanasie van dieren zijn hier structureel overtreden. Na veel lobbyen, ook met behulp van lokale supporters van het asiel, is het gelukt de corrupte Perrera te sluiten.

Renovatie van het asiel: el “Campito”

In de zomer van 2010 start, met behulp van sponsoring, de renovatie van de perrera. De vuile, onhygiënische staat waarin het na de sluiting eerder dat jaar wordt aangetroffen, is onbeschrijfelijk. Kadavers van dode honden liggen in de hoeken, de vloeren zijn smerig, en het dak lekt. Het is een schok voor iedereen dat hier door een ambtenaar, nota bene in dienst van de gemeente La Linéa, jarenlang voor gevonden honden is ‘gezorgd’. Vele vrijwilligers, bouwvakkers en stagiaires gaan aan de slag met het team in Spanje om de herinneringen aan de gruwelijke praktijken die hier hebben plaatsvonden uit te wissen. Met succes. Omgedoopt in el “Campito” is het nu een schone multifunctionele ruimte. De gemeente stelt- ironisch genoeg- nu het voormalige dodingsstation in particuliere handen is, strenge eisen aan de hygiëne van het gebouw.

Nieuwe taken voor het team in Spanje

Sinds de perrera door de gemeente is gesloten en aan Peter is overgedragen heeft het asiel er taken bij. Peter moet uitrukken om gevonden honden op te halen, medisch te verzorgen of- in het uiterste geval- op humane wijze in te laten slapen. Bij nacht en ontij wordt hij gebeld en moet hij, vaak samen met de politie, op pad. Daarbij redt hij regelmatig dierenlevens, bijvoorbeeld van paarden die vastgebonden staan zonder eten en drinken, of pups die in dozen of dichtgebonden zakken door oplettende voorbijgangers gevonden worden. Talloze honden redt hij uit de kanalen rondom La Linéa: erin geworpen door hun baasjes. Zo heeft hij al heel wat huisdieren een zinloos en wreed einde bespaard.

Optimisme en doorzettingskracht

Het dierenleed waarmee Peter dagelijks geconfronteerd wordt is onbeschrijfelijk. Voor de meeste dierenliefhebbers wordt deze dagelijkse ellende dan ook te veel, zeker na zoveel jaren. Peter en zijn medewerkers zijn echter iedere dag weer aanwezig. Naast de dagelijkse zorg voor de dieren is men bovendien druk bezig met voorlichting aan de lokale bevolking, vooral over castratie en sterilisatie van huisdieren. Een lange weg, die tergend langzaam verloopt en waarbij men moet beschikken over een onverwoestbaar optimisme. Regelmatig worden Peter en zijn medewerkers bedreigd. Niet iedereen is het eens met zijn aanpak en dieren zijn helaas in Spanje vaak nog vogelvrij.

Structurele oplossingen:castratieprogramma’s en voorlichting

In de zomer 2010 starten de stichting SCF en het team met een grote castratiecampagne in het asiel. Door sponsors, extra dierenartsen en studenten diergeneeskunde worden vanaf dit moment alle reuen in het asiel gecastreerd. Dit project maakt onderdeel uit van het beleid om ook aan lange termijn oplossingen voor het zwerfdierenprobleem in Zuid-Spanje te werken. Ook in voorafgaande jaren hebben (Nederlandse) dierenartsen vrijwel geheel op eigen kosten meegewerkt aan dergelijke programma’s in het asiel. In 2012 zal de stichting SCF in Spanje een nieuwe voorlichtingscampagne lanceren.

De huisvesting: van leven op zand naar een modern asiel

De huisvesting van de honden blijft een probleempunt. Hoewel er telkens wanneer de stichting SCF voldoende geld in kas heeft wordt geïnvesteerd in de renovatie van de kennels en hokken, blijft het moeilijk droge, veilige huisvesting te bieden aan de enorme hoeveelheid honden die vanaf 2005 instromen in het asiel. In de winter van 2009-2010 loopt een groot gedeelte van het asiel onder water door heftige regenval. De honden staan letterlijk in het water. Dankzij een noodoproep in de Telegraaf van journalist Rob Hoogland, tevens vriend van het asiel, kan tijdelijk iets gedaan worden aan de ergste nood met behulp van de extra donaties die volgen op het krantenartikel. Sponsor en dierenvriend Bennie Holtkamp zorgt voor een enorme verbeteringsslag. Er worden betonnen muren rondom het asiel gebouwd. Langs deze muren komen nieuwe kennels, voorzien van een betonnen vloer, waardoor de honden droog en veilig zitten. Er lopen goten langs de kennels om ze makkelijk schoon te spoelen. Een sponsor doneert in 2011 watersproeiers voor de betonkennels, en er staan kunststof huisjes en manden waarin de honden kunnen slapen. Sinds het najaar van 2010 zijn er ook wat lichtbakken opgehangen, zodat men ook s’ morgens heel vroeg of s’ avonds laat in het asiel aan het werk kan. Het asiel wordt tevens voorzien van een sluitbare toegangspoort. In de tweede helft van 2011 wordt nog een mijlpaal bereikt: de inrit van het asiel wordt verhard en er wordt beton gestort op die delen, die iedere winter een onbegaanbare modderpoel werden.

Veiligheid

De investeringen in de muren, poorten en toegang dienen nog een ander doel. Het asiel kampt al jaren met een beveiligingsprobleem. Het ligt in een buurt iets buiten de stad, met veel criminaliteit. Regelmatig wordt er ingebroken en worden er goederen en honden gestolen. Ook komt het voor dat dierenbeulen vergiftigd vlees of scheermesjes in de kennels gooien. De nieuwe situatie biedt nu een betere bescherming tegen dit soort misdadige vandalisme.

Renovatie kliniek

Inmiddels is er ook een kleine, maar schone kliniek gecreëerd waar de eigen dierenarts van het asiel de benodigde medische zorg kan geven, op verantwoorde en hygiënische wijze. Dit houdt in dat er airconditioning is (in de zomer lopen de temperaturen in Zuid-Spanje op tot 40 graden), en dat de muren en de vloer betegeld zijn. Zo is het gevaar voor bacteriën flink teruggebracht. Sponsors doneren (gebruikte) operatieapparatuur. Het feit dat er op het eigen terrein geopereerd kan worden is al een enorme verbetering ten opzichte van de beginjaren. De overlevingskansen van gewonde honden nemen enorm toe, en de kosten zijn veel lager. Eén van de grootste kostenposten, naast het voer, blijven de salariskosten voor de dierenarts. Toch is uitbesteding aan externe dierenklinieken veel duurder.

Laatste renovatieproject: de creatie van el “parque”

Het oude deel van het asiel, waar nog geen betonkennels zijn gebouwd, zal met behulp van een “kennel adoptieplan’ in 2012 gerenoveerd worden. Dit deel zal ingericht worden met zowel moderne kennels als met een omheinde speelruimte voor de honden waar ze de poten kunnen strekken. Een droom van het team in Spanje, omdat de honden soms jarenlang in de kennels moeten wachten op een baasje.

Steun van trouwe partners:

Naast de vele particuliere sponsors heeft het asiel in de loop der jaren een aantal grote, waardevolle partners gevonden. Dagblad de Telegraaf, luchtvaartmaatschappij Transavia, Botéba, Mol Diervoeders, Faunaland en Bennie Holtmap en zijn partners in de paardensport hebben het asiel op vele wijzen geholpen. Vooral in 2011 is er, mede door de “Dierendagactie” en de “Luchtbrug”, beiden op initiatief van de Telegraaf, veel bereikt. Vele honden vinden hun weg naar Nederland, het asiel krijgt (nog meer) naamsbekendheid en zowel oude als nieuwe supporters raken gemotiveerd. Ook het team in Spanje krijgt hierdoor een enorme morele schouderklop. Samen met het gedeeltelijk vernieuwde bestuur van de stichting SCF, dat in 2012 begint, blijft het asiel strijden voor betere leefomstandigheden voor (zwerf) dieren in Spanje, te beginnen met de 600 honden die zijn toevertrouwd aan de dagelijkse zorg in het asiel.

Doelstelling van de Stichting Prodean: het beschermen van de dieren, het promoten van de rechten van het dier en het onderwijzen van de plaatselijke bevolking over de rechten van het dier. Om deze doelstelling te kunnen bewerkstelligen houdt de Stichting Prodean zich het recht voor om: mishandelde dieren te vorderen of in beslag te nemen, dierenmishandeling middels gerechtelijke stappen tegen te gaan en altijd in het belang van het dier te handelen echter wel binnen de geldende wetgeving.

 

Deel via facebook

Submit to Facebook

Donateur worden !

hondenachterrralie

Het is onmogelijk om de honden te helpen zonder de grote groep vrijwilligers in Nederland en Spanje. Word donateur.

Help Campito verbouwen

Fiscaal doneren ?

U wilt de dieren in het asiel van (Animalinneed) La Linea de La Conception steunen door middel van een financiële gift . Uw gift is in veel gevallen fiscaal aantrekkelijk . Kijk hier voor mee informatie. 

Door uw donatie overleven wij.

master etikettenanro

twentewatermagic

kei schoonallekabels logo

boxpressstubbe

x centrum

EDs Service diensten

faunalandhunneke

ronaldingen

aloe veraParasolLogoHiRes 006

koeman